Busbouw #1; Wat ben je lelijk van dichtbij.

Door TunderNerd op maandag 21 oktober 2019 13:43 - Reacties (36)
Categorie: busbouw, Views: 5.727

Los van een tweaker met een voorliefde voor C, Linux, Python, elektronica en Factorio (niet opzoeken, je gaat heel wat avonden kwijt raken) kom ik ook wel eens buiten. Of eigenlijk: als ik binnen niet aan het knutselen ben, vind je mij buiten. Ik zit graag in de bergen om daar een stukje te varen, fietsen, of simpelweg om van de omgeving te genieten. Dat stukje autorijden doen we met een glimlach: bij de eerste bergen begint het zwoele liefdes gevoel, en bij elk slingerend bergpaadje verander ik in een klein kind met een Go kart.


Er is ook een mindere kant aan dit festijn: Kamperen. Nu is dit over het algemeen best gezellig, Camping koken gaat mij vrij goed af, en luxe heb ik niet nodig. Tentjes is niet helemaal mijn ding (ik sta graag), ze opzetten is helemaal een verschrikking (of afbreken, of opruimen), en de kou in de nachtelijke alpen op een veel te klein bedje… Je moet er wat voor over hebben. Nu kan je natuurlijk een beter matje, en een hele warme slaapzak, en een oude circustent kopen, but what is the fun in that?! Vaak denk je te klein.


Door een baanwissel heb ik de auto (Twingo model 2 Diesel) niet meer nodig: de fiets is nu mijn primaire vervoer. Om er vandaag de dag een diesel auto op na te houden zonder veel kilometers is een vrij prijzige hobby (voor zo’n opgevoerd kippenhok betaal je al gauw 65 euro de maand aan wegenbelasting). Als de auto er dan toch uit gaat, waarom dan niet iets “ leuks” gaan rijden?! Geld kost het toch wel, laten we een hele dikke 6 cilinder kopen! Offeh, een Mazda RX-5 (voor de kenners, een wankelmotor), Offeh, een Subaru boxer met een serieus drank probleem!


Je begrijpt al: als dit proces is ingezet is er geen houden meer aan. Gaspedaal wordt stelselmatig bezocht, eisen worden bijgesteld, en budgetten gaan consequent omhoog. Maar wat wil ik nou echt? (en kom op zeg, schrijf die eerste 2 alinea's is aan elkaar, nu is het totaal niet samenhangend!)


Afgelopen zomer kon ik de VW T4 camper van een maatje lenen. Met zijn 2e zijn we door de ardennen getuft en dit beviel uitstekend. Het enige nadeel: dit oude beestje maakte zo een lawaai boven de 80 km/ uur (alsof het blok er uit kwam zetten), dat we praten tijdens reistijd wel konden vergeten (overigens bijzonder goed voor de relatie). Als we dan nu bovenstaande alinea's samenvoegen: wat was er een meer onverantwoorde keuze dan kampeerauto?! Alle kampeer problemen verdwijnen, en met een beetje geluk heb je nog een 6 cilinder ook! Door de oordovende ervaring met de T4 kwam de voorwaarde voor rust en stilte: motorblok achter in zou perfect zijn. Verder moet het rammelen roken en stinken, en vooral heel tweakbaar zijn. Ik wil nog is met Android Auto spelen. Ik kan redelijk aan motoren knutselen, om hier beter in te worden heb ik meer hands on ervaring nodig (lees: project!).


Nu denkt iedereen: VW T2! Helaas mis ik een geldboom / rijke oom / florerende drugshandel. De T3’s daarintegen: roesten als een gek, zijn mooi van karakteristieke lelijkheid, roken, weinig electronica, achter gestuurd, worden in no-time klasieker…
Vol goede moet ben ik gaan zoeken. Waar de zoektocht begon in roestgaten, olievlekken en “hij heeft wat liefde nodig”, eindigde het weer in een bijgesteld bugdet. Ik kan best veel, maar spuiten en lassen heb ik de plek niet voor (helaas). Vandaar de volgende aanwinst: een prachtig nieuw gespoten en gelaste bus met motorswap (1.9D present) inclusief rookeffecten.Van buiten is Thea een plaatje, een lust voor het oog. Ik ben als een kind zo blij! Maarrr

Van buiten dus weinig werk, van binnen…. Het lijkt wel een kermis...


Hup holland Hup is er niks bij!


Stoelen zijn overrated. Hier kan je best ook op zitten, succes er mee!

Ik weet wel vrij zeker dat er veren in de stoelen zitten. Salant detail: bij het besturen zitten ze ook in mij...

Vandaar de nieuwste Tweaker blog serie (naja, als er genoeg interesse is): help mijn bus is aan de klus! Met foto’s en lichte sarcasme zal ik jullie op de hoogte houden van de transformatie van Thea (jawel ze heeft een naam. Ze kan nogal theatraal uit de hoek komen, of meer, Theatraal op de vluchtstrook eindigen).

Cheers!

Tunder

(p.s. Dit is het eerst in mijn leven dat ik een blog schrijf, graag feedback! En zit je te wachten op deel 2? Ik loop klus technisch wat voor, dus die kan er volgende week al uit!)
Daarnaast heeft Thea haar eigen Instagram! Naast de wekelijkse blog komen hier meer foto´s en korte verhalen voorbij! Volg ons! https://www.instagram.com/thea_komt_ooit/

Volgende: Busbouw #2; Thea komt ooit... 10-'19 Busbouw #2; Thea komt ooit...

Reacties


Door Tweakers user Tazzios, maandag 21 oktober 2019 13:51

Nou feedback: De foto`s doen het niet moet je geen img tag gebruiken ipv url ?

Door Tweakers user Puc van S., maandag 21 oktober 2019 13:52

Zoals al gezegd: afbeeldingen doen het niet ;)

Voor de rest wel benieuwd naar deel 2 :) (mede omdat ik zelf over een week of 3 zelf ook in een camperbusje ga rondkachelen :D )

Door Tweakers user walteij, maandag 21 oktober 2019 13:53

De T4 is inderdaad een vrij lelijke bus, maar wel ideal om een kameerwagen van te maken.
Ik ga dit blog in ieder geval vol spanning blivjen volgen. Gewoon omdat ik wil weten wat je van dit voertuig voor iets leuks kunt maken.

En als hij af is, en je wilt een second opinion, ik hou me van harte aanbevolen. ;)

Door Tweakers user TunderNerd, maandag 21 oktober 2019 14:02

Tazzios schreef op maandag 21 oktober 2019 @ 13:51:
Nou feedback: De foto`s doen het niet moet je geen img tag gebruiken ipv url ?
Eerste blog ellende. Iig gefixed voor nu, maar nog niet zoals ik het wil. De hele opmaak moet ik maar is gaan aanpakken

Door Tweakers user ranjo, maandag 21 oktober 2019 14:22

Gaaf verhaal! en leuk geschreven. En stiekem een mooie droom om een eigen camper in elkaar te tweaken. Ik ga je volgen! succes!

Door Tweakers user S0epkip, maandag 21 oktober 2019 14:39

Blok achterin: ja. Maar issie ook echt stiller dan een T4?

Door Tweakers user TunderNerd, maandag 21 oktober 2019 15:22

S0epkip schreef op maandag 21 oktober 2019 @ 14:39:
Blok achterin: ja. Maar issie ook echt stiller dan een T4?
Ik heb met meerdere camper uitvoeringen gereden: ze zijn absoluut stiller op motorgeluid. Echter maken ze dit goed op wintgeruis. Je kan beter praten/ muziek luisteren in een T3!

Door Tweakers user sjaak, maandag 21 oktober 2019 15:22

Leuk, ga dooooorrrr! ;)

Door Tweakers user Kaalus, maandag 21 oktober 2019 16:06

Wat een gaaf ding! Van buiten echt heel netjes en die motor swap scheelt je daar al heel wat. Ben benieuwd wat je er van gaat maken :D

Door Tweakers user shadvet, maandag 21 oktober 2019 19:16

Interessant!
Heb wel vaker een leuk getweakte camper gezien, en ze zijn de moeite waard.

ps. Let er eventjes op dat je de woorden 'is' en 'eens' verkeerd gebruikt. De tweede zeg maar helemaal niet, waar dat wel hoort.

Door Tweakers user Harm_H, dinsdag 22 oktober 2019 00:44

Ben benieuwd.

"Helaas mis ik een geldboom / rijke oom / florerende drugshande"
Met Python, C, Factorio en een liefde voor elektronica zou ik verwachten dat je meer kan verdienen... :? "

Door Tweakers user ybos, dinsdag 22 oktober 2019 08:25

Mooi klusje om met elektrotechniek aan de gang te gaan:
Knoop een zonnepaneel op het dak, boordaccu erbij en een relais-schakeling dat de dynamo ook de boordaccu laadt als je aan het rijden bent. Klein omvormertje erbij en je hebt ook spanning voor een waterpompje bij de keuken (kan ook op 12V).

Is relatief makkelijk te maken maar oh zo makkelijk!

Door Tweakers user TunderNerd, dinsdag 22 oktober 2019 08:44

ybos schreef op dinsdag 22 oktober 2019 @ 08:25:
Mooi klusje om met elektrotechniek aan de gang te gaan:
Knoop een zonnepaneel op het dak, boordaccu erbij en een relais-schakeling dat de dynamo ook de boordaccu laadt als je aan het rijden bent. Klein omvormertje erbij en je hebt ook spanning voor een waterpompje bij de keuken (kan ook op 12V).

Is relatief makkelijk te maken maar oh zo makkelijk!
Precies het plan! Ik ben nu vooral aan het zoeken Hoe en wat ik ga gebruiken. Plan is nu: diodebrug (of Mosfet brug, kleinere spanningsval) tussen de 2 accu's, het zonnepaneel en dynamo parallel aan de input. Maar ook met een massaschakelaar voor beide accu's, zodat op vakantie het zonnepaneel onze basisbehoefte voorziet en niet de startaccu aan het masseren is, maar op de parkeerplaats hij juist beide accu's in leven houdt.
Harm_H schreef op dinsdag 22 oktober 2019 @ 00:44:
Ben benieuwd.

"Helaas mis ik een geldboom / rijke oom / florerende drugshande"
Met Python, C, Factorio en een liefde voor elektronica zou ik verwachten dat je meer kan verdienen... :? "
Een T2 kost je in slechte staat rond de 22.000 euro. Een goede gaat over de 50k. onderdelen zijn een factor 3 a 4 keer zo duur. Los dat daar een paar jaar sparen overheen gaat, wil ik het er ook niet aan uitgeven: het moet ook leuk blijven.
shadvet schreef op maandag 21 oktober 2019 @ 19:16:
Interessant!
Heb wel vaker een leuk getweakte camper gezien, en ze zijn de moeite waard.

ps. Let er eventjes op dat je de woorden 'is' en 'eens' verkeerd gebruikt. De tweede zeg maar helemaal niet, waar dat wel hoort.
Joe, gaan we doen! Bedankt!

Door Tweakers user ikt, dinsdag 22 oktober 2019 09:43

Toch even een mier neuken:
Mazda RX-5 (voor de kenners, een wankelmotor)
De MX-5 komt gewoon met een inline 4-tje. De RX-7 (de hele serie) en RX-8 hebben wel Dorito's als motor :)


Ben benieuwd wat 't wordt met je T3 :)

Door Tweakers user NeoAtomic, dinsdag 22 oktober 2019 09:59

In één woord samengevat: Ge-wel-dig!
Dit jaar ook een T3 1.9D mogen overnemen en tot op het moment van vandaag nog geen spijt. Ben nieuwsgierig naar de plannen wat je met de T3 gaat doen.

Blijf deze blog daarom ook volgen :D


Door Tweakers user bisselke, dinsdag 22 oktober 2019 10:50

Doe maar meer van dit :)

Door Tweakers user rsoeting, dinsdag 22 oktober 2019 11:12

Ik zeg, dikke 2,5 liter porsche motor in lepelen. Dan zit het met geluid en de heuvel opklimmen ook goed. Verder ben ik het eens dat je met gedegen C en Python kennis een leuk zakcentje kan verdienen maar dan wordt het wel met de Lease auto door Nederland crossen en op de fiets naar je werk kun je dan wel vergeten. Keuzes, keuzes, keuzes. Het is maar wat je belangrijk vindt. Heel veel succes met je project :) .

Ps: kwam niet meer bij van de "geldboom / rijke oom / florerende drugshandel"....

Door Tweakers user Arie-Kanarie, dinsdag 22 oktober 2019 14:22

Ja dat viel mij ook al op. Zou een stuk fijner lezen als 'is' ook gebruikt wordt waar 'is' bedoeld wordt.
Verder wel leuk geschreven! Succes met je project :-)

Door Tweakers user SinergyX, dinsdag 22 oktober 2019 15:25

een Subaru boxer met een serieus drank probleem!
Dat valt best wel mee! Natuurlijk, ontkenningsfase, maar 1:7 valt best wel mee :+

Maar al idee voor de binnenkant? West Coast style met leds, TV's en consoles? Of praktisch? :D

Door Tweakers user Hiawatta, dinsdag 22 oktober 2019 17:17

Altijd leuk dit soort topics, hou ons op de hoogte!

Door Tweakers user KleineG, woensdag 23 oktober 2019 09:15

Mooi project en ben zeer benieuwd naar het tweede deel! Ik hoop ooit in de toekomst ook zo een project op te zetten. Ben nu vooral bezig met kleinere projectjes en experimenteren met elektrotechniek. :)

Door Tweakers user rickeh12, woensdag 23 oktober 2019 10:37

Erg leuk onderwerp en goed geschreven. Ga zo door!

Door Tweakers user Joey117, woensdag 23 oktober 2019 12:15

Als ik je een tip mag geven. Investeer in een Haynes reparatie & werkplaats handboek.

Voor 20 - 30 euro (nieuw) heb je dan een boek met veel foto's en duidelijke instructies waar alle verborgen clipjes, haakjes en andere modelspecifieke rarigheden zitten.

Motortechnisch zul je er waarschijnlijk minder aan hebben, tenzij de T3 ook leverbaar was met diezelfde 1.9D.

Door Tweakers user TunderNerd, woensdag 23 oktober 2019 12:29

Joey117 schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 12:15:
Als ik je een tip mag geven. Investeer in een Haynes reparatie & werkplaats handboek.

Voor 20 - 30 euro (nieuw) heb je dan een boek met veel foto's en duidelijke instructies waar alle verborgen clipjes, haakjes en andere modelspecifieke rarigheden zitten.

Motortechnisch zul je er waarschijnlijk minder aan hebben, tenzij de T3 ook leverbaar was met diezelfde 1.9D.
Thanks voor de tip! Ik ga zoeken!

Door Tweakers user MrSparkels, woensdag 23 oktober 2019 13:39

Naast de blogs van 'Chief' weer een nieuw interessant blogje om te gaan volgen.
Success met (ver)bouwen en dat oranje spul wat er uitkomt gewoon verkopen tijdens Koningsdag :P

Wees lief voor Thea en dan zal ze vast een hoop liefde teruggeven...

Door Tweakers user matthewk, woensdag 23 oktober 2019 15:39

Kom alsjeblieft met een videoserie. En als je een lasplekje tegenkomt ben je welkom bij mij :) Ik maak op dit moment mijn eigen spuitcabine van buizen en plastic haha.

Door Tweakers user TunderNerd, woensdag 23 oktober 2019 15:43

matthewk schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 15:39:
Kom alsjeblieft met een videoserie. En als je een lasplekje tegenkomt ben je welkom bij mij :) Ik maak op dit moment mijn eigen spuitcabine van buizen en plastic haha.
Daar heb ik over na zitten denken! Volgende blog mischien al wel... Even kijken hoe veel zin ik er in heb, en wordt het dan Engels of Nederlands? Keuzes keuzes keuzes.
Qua lassen: ik heb 1 plek die liefde nodig heeft. Voor het bed moeten de achtersteunen (8 puntlasjes) er nog in.... Als we dit samen zouden kunnen doen?!...


Door Tweakers user Tehh, donderdag 24 oktober 2019 12:12

Waarom heb je gekozen voor een bus en niet voor een mpv (Chrysler Voyager, Ford Galaxy, Peugeot 806/807, Renault Espace en de Volkswagen Sharan)? Zo'n bus lijkt mij nou ook niet direct hoog genoeg om in te kunnen staan, dan krijg je volgens mij met zo'n mpv veel meer 'bang voor je buck'.
Ik kan mij voorstellen dat een mpv wat minder makkelijk om te bouwen is naar iets waar je lekker in kan kamperen, maar had je dan niet alsnog beter voor een Sprinter o.i.d. kunnen gaan?

Door Tweakers user Renzzie, donderdag 24 oktober 2019 13:42

Heel leuk project! Ga ik zeker lezen!

Als feedback op je blog, voortaan wat minder haakjes gebruiken. In je eerste blog gooi je deze er 15x in als ik ze goed geteld heb :)

Door Tweakers user macnerd, donderdag 24 oktober 2019 14:12

Leuk project. Als tip: zoek op YouTube naar "vanlife" of "van conversion". Zat filmpjes van mensen die busjes van top tot teen omvormen tot een volwaardige camper, inclusief douche, wc, keuken en zitruimte.

Door hkuit, donderdag 24 oktober 2019 21:08

Wat kost zo'n T3 nou in die staat, als ik mag vragen?

Ik ben erg benieuwd hoe je het gaat aanpakken en wat je er uiteindelijk van gaat maken.

O ja, en probeer inderdaad die foto's even om te zetten naar [img], dan is je blog veel completer. Wat ik doe als ik foto's wil plaatsen: eerst uploaden naar de Afbeeldingen in mijn Tweakers.net, dan daar de juiste url opzoeken en kopiëren en die dan vervolgens in mijn blog plakken tussen die [img] tags.

Succes!

Door Tweakers user _ferry_, vrijdag 25 oktober 2019 10:11

TunderNerd schreef op dinsdag 22 oktober 2019 @ 08:44:

Een T2 kost je in slechte staat rond de 22.000 euro. Een goede gaat over de 50k. onderdelen zijn een factor 3 a 4 keer zo duur. Los dat daar een paar jaar sparen overheen gaat, wil ik het er ook niet aan uitgeven: het moet ook leuk blijven.
Dat zijn eerder T1 prijzen die je noemt. Want voor 50k heb je dit En dan heb je toch echt wel een deftig wagentje, geen opknapper.

Er zijn prima kampeer-geschikte T2's te koop voor 20k.

T2 eigenaar hier :) (zonder drugshandel, rijke oom, of ransomware verspreiding) Dus ik volg 'm.

Door Tweakers user Wrack, vrijdag 25 oktober 2019 13:25

Veel succes met de bus. Hij is nu al mooi (van lelijkheid) en wellicht een toekomstige klassieker.
ikt schreef op dinsdag 22 oktober 2019 @ 09:43:
Toch even een mier neuken:


[...]


De MX-5 komt gewoon met een inline 4-tje. De RX-7 (de hele serie) en RX-8 hebben wel Dorito's als motor :)


Ben benieuwd wat 't wordt met je T3 :)
Hey hey... denk dat TunderNerd toch echt de RX-5 bedoeld en niet niet de MX-5 ;)
Overigens erg lastig te vinden in Nederland, zijn er maar iets van 3 van?

Door Tweakers user TunderNerd, vrijdag 25 oktober 2019 14:04

_ferry_ schreef op vrijdag 25 oktober 2019 @ 10:11:
[...]

Dat zijn eerder T1 prijzen die je noemt. Want voor 50k heb je dit En dan heb je toch echt wel een deftig wagentje, geen opknapper.

Er zijn prima kampeer-geschikte T2's te koop voor 20k.

T2 eigenaar hier :) (zonder drugshandel, rijke oom, of ransomware verspreiding) Dus ik volg 'm.
Ah, dan zijn de prijzen van T2 en T3 redelijk bij elkaar gekomen! een leuke Westfalia T3 uitvoering kost je rond de 15K, ik wist niet dat het verschil tussen de T1 en 2 zo groot was!
Tehh schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 12:12:
Waarom heb je gekozen voor een bus en niet voor een mpv (Chrysler Voyager, Ford Galaxy, Peugeot 806/807, Renault Espace en de Volkswagen Sharan)? Zo'n bus lijkt mij nou ook niet direct hoog genoeg om in te kunnen staan, dan krijg je volgens mij met zo'n mpv veel meer 'bang voor je buck'.
Ik kan mij voorstellen dat een mpv wat minder makkelijk om te bouwen is naar iets waar je lekker in kan kamperen, maar had je dan niet alsnog beter voor een Sprinter o.i.d. kunnen gaan?
Deze T3 heeft een verhoogd dak: je kan er prima in staan. daarnaast zijn ze relatief klein: je parkeert ze overal. Last but not least, het karakter. Een T3 heeft echt een heel eigentijds smoelwerk: het is wel het charme van de auto.

Reageren is niet meer mogelijk