Busbouw #6; Geef mij nu je bank....

Door TunderNerd op vrijdag 6 december 2019 20:10 - Reacties (11)
Categorie: busbouw, Views: 3.531

Dag lieve kijkbuiskinderen!

Jullie hebben mij allemaal natuurlijk verschrikkelijk gemist. Mijn fade-out duurde iets langer dan de geplande 2 weken; het boefje in mij kwam los en maakte er pardoes 3 van. Maar genoeg gemeta-ed (als dit woord nog niet bestaat en jullie begrijpen het, wil ik het nu alvast claimen), let's talk bus-iness!

Een korte recap: (of toch niet, je leest de blogs maar terug). Bus is gekocht, van binnen leeg, en van buiten redelijk prima. Onderdelen liggen te trappelen van ongeduld op zolder, maar eerst de basis! Aangezien ik +- 180 hele brutale centimeters kwijt moet in het bed én de vrouw nogal graag dwars uit ligt (het had een Fries kunnen zijn), vond ik het een prachtig idee om een bed van 1,50 breed te kopen. Voor jullie informatie: dat is de hele breedte van Thea. Verloopblokjes voor montage en bouten lagen klaar, maar waar moeten die precies?De bank moet “zwevend” gemonteerd worden. Hij zit slechts aan de zijkanten van de bus vast: de vloer blijft dus vrij. Om dit voor elkaar te krijgen hebben zit in de zijkanten bevestigingsgaten. Nou ja, gaten, de zijkanten van de T3 is werkelijk een wonderlijk visueel spektakel: er zitten een paar duizend gaten in als “pre configuratie”. Alsof er een dwerg met de perforator door de bus is gerend. Het idee was “om gemakkelijk opties te installeren” zoals camper banken, extra banken, en ehhh, andere soorten banken? Praktijk is dat je zonder een goede handleiding geen idee hebt in welk gat je hem moet stouwen. De bouten voor de bank dan hè…

Samen met senior een dag geplanned. Die zag de bui al hangen en nam naast de gereedschaps voorraad, ook twee lasapparaten mee. Waarom? Omdat het kan, en omdat om een of andere reden één nooit genoeg is. Met zijn tweeën tillen we voorzichtig de bank op de juiste positie. Aan de niet schuifdeur kant (links) vinden we pracht gaten. Uitgelijnd en wel komen we redelijk goed uit. Aan de andere kant (rechts) vinden we dezelfde maat gaten maar… we kunnen er met geen mogelijkheid aan de achterkant bij. De zijstijlen zijn volledig dichte buizen waardoor er geen moer achter kan. Zoals de vrouw al opmerkte: “Las-tig” (voor deze woorgrap kreeg ze een gele kaart, en voor straf moest er een appeltaart worden gebakken. We wachten nog steeds schat! )

De linker gaten waren wel bereikbaar van achter maar het plaatwerk zelf is niet het dikste ter wereld, het zou leuk zijn om daar een grote ring achter te zetten om de krachten enigszins te verdelen. De bouten, bij de achterbank gekregen samen met de verloopstukjes, zijn ook nog een andere spoed. Dat is dure taal voor “als je naar de bouwmarkt gaat passen alle moeren die je daar koopt niet”. Voordat het lassen start gaan we eerst op jacht naar onderdelen.

Er zit vlak bij mij een werkelijk prachtige garage. Je ziet daar de meest wanhopige krotten naartoe worden gebracht. Met en zonder achterdeuren, soms de amsterdammertjes nog om de bumper gebogen, en minimaal 20 jaar oud. Vervolgens staan ze met vijf man om en in de auto; één fluistert lieve woordjes in de injectie, de tweede masseert de startmoter, terwijl nummer drie met een strenge blik de ontsteking in de gaten houdt. Hoe ze het doen weet ik niet (ik verdenk nummer vier en vijf van magie), maar vaak wekken ze de patiënt weer tot leven. Dit gaat vaak gepaard met grote rookwolken en stotterende cilinders: prachtig! Vergis u niet: ze zijn weliswaar niet zo hip en opgeruimd als de moderne garage: er stroomt olie door de mannen de aderen, zweten koelvloeistof, en brengen de koffie op smaak met een scheutje diesel. Ook zijn ze bijzonder gezellig en vinden ze altijd tijd om te helpen.

Op de bonnefooi stiefelen we naar binnen. Bij uitleg wat we precies zoeken krijgen we de woorden “wij zijn heel erg druk, daar staat de bak met materialen: succes met zoeken!”. We kijken elkaar even aan, meent hij dit? Blijkbaar wel, en wij zijn de beroerdste niet. Dan doen we dat maar, toch? Ik wist niet dat er zoveel verschillende bouten moeren en schroeven waren. Alles is 2e hands; maar wie wat bewaard die heeft wat! We vinden na een minuutje of 10 spitten de juiste spullen en komen terug voor het afrekenen. Hij kijkt even op “Jullie komen uit de buurt toch? Neem maar mee, komt wel goed”. We kijken elkaar nog een keer aan, hem nog een keer aan, en worden zowaar weggestuurd. Dan leggen we wel ergens een paar Eu neer, en we bedanken de man nogmaals hartelijk. Ik ben niet snel uit het veld geslagen, maar dit bezoekje sloeg alles. Ze bestaan nog, de goede mensen! Daarnaast is nu ook het lego pakket compleet, lets build!

Eerst maken we 2 blokjes hout waarmee we de bank kunnen ondersteunen. Vervolgens hangen we rechter bevestigen we de bank aan de linkerkant met behulp van de zojuist gekregen moeren en ringen. Dan komt nu het leukste deel: bakken en braden. Om vonken geen kans te geven in de bekleding worden natte doeken over de bank gelegd. Vervolgens vouwt Senior zich origami in de bus en begint te sputteren; tegensputteren wel te verstaan. De houding is dusdanig onmogelijk dat zijn oude lijf (hoi pap) licht protesteert. But he gots the job done!Thea is nu een bus met een heuse achterbank. Het kost je een dag, maar we zien het weer zitten (ha-ha). In tegenstelling van vorige blogs eindig ik nu positief. Je kan nu dus ook stoppen met lezen want er komt geen cliffhanger, spannend einde, of leuke rebus. Er komt geen Sinterklaasgedicht, er komt niks meer. Misschien een tipje van de sluier: volgende keer hebben we het over de indeling. Maar verder? Verder ga ik het nu gewoon afsluiten met een mooi einde, een bus met een bank!

Cheers!

Tunder

Volgende: Busbouw #7, Nee je hoeft (nog) niet naar huis vannacht... 12-'19 Busbouw #7, Nee je hoeft (nog) niet naar huis vannacht...
Volgende: Busbouw #5; Roest, zweet, en tranen 11-'19 Busbouw #5; Roest, zweet, en tranen

Reacties


Door Tweakers user sjaak, zaterdag 7 december 2019 14:02

Mooie voortgang! Het lijkt me ook gaaf om zo’n project te doen en te kunnen kamperen met een camper. Nu ben ik wel een groot Duitsland fan en de umwelt zones helpen niet i.c.m. zo een oude diesel. :D

Ik ben benieuwd naar de voortgang, ga vooral zo door!

Door Tweakers user Ramon 73, zondag 8 december 2019 09:27

Zuinig op je vader zijn! MMA lassen in plaatwerk is velen niet gegeven.

Door Gerwin, zondag 8 december 2019 09:47

Ik ben niet ingelogd op deze site, maar ik geniet wel degelijk van uw buproject, succes met dit project. Bedankt

Door Tweakers user ybos, zondag 8 december 2019 09:55

Wat schrijf je heerlijk flauw, en koester de momenten met "die ouwe" van je. Daar ga je later nog vaak aan denken, gouden momenten!

Door Tweakers user MrAngry, zondag 8 december 2019 14:54

Mooi project man. Leuk om te lezen!

Door Tweakers user Kraay89, maandag 9 december 2019 10:46

Mooie blog weer! Je had ook een mooie vermelding en het community overzicht trouwens! Welverdiend!

Door Tweakers user Viper_4111, maandag 9 december 2019 14:55

Kom maar op met de volgende! Blijft machtig mooi om het te lezen met een glimlach op mijn gezicht.

Door Tweakers user Saffie_time, maandag 9 december 2019 15:42

Geen idee hoe sterk je veren zijn en hoe ver de bank doorzakt met gewoon erop zitten. Het is een idee om er verstelbare poten onder te maken; kort als je het als bank gebruikt die je kan verlengen als je het als bed gebruikt.
Was bij ons bed zeker nodig en die was maar 3/4 breedte in plaats van de volle breedte.
Ook niet fijn als je benen vanaf je knie naar onder hangt tijdens het slapen ;)

Door Tweakers user Kliko, dinsdag 10 december 2019 09:36

Geweldig geschreven. 8-)
Keep 'em coming!

Enneh, je geeft je vriendin wel een gele kaart... Maar in de blog stonden er ook wel een paar hoor! :9

Door Tweakers user TunderNerd, dinsdag 10 december 2019 11:05

Bedankt voor alle reacties :) Tuurlijk ben ik zuinig op de oude man, de veteraan moet nog langer mee :)
@Saffie_time: Goede tip. Ik heb nu inderdaad er een pootje bij gemaakt, grote kans dat deze vast gaat worden!

Cheers!

Door Tweakers user Stealthy, vrijdag 13 december 2019 19:50

ik geef je de morgen terug?

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)