Ik ben begonnen om een volkswagen T3 volledig op te knappen. In een weekelijkse blog beschrijf ik de klusavonturen.

Meer van Thea's transformatie meemaken? Volg haar op Instagram en krijg meer verhalen en foto's!

https://www.instagram.com/thea_komt_ooit/?hl=nl

Busbouw #12, Zitten voor de blues

Door TunderNerd op dinsdag 2 juni 2020 14:53 - Reacties (6)
Categorie: busbouw, Views: 3.776

Het weektermijn is niet gehaald. Sorry. Dat beloofd natuurlijk de nodige uitleg en die is er natuurlijk ook. Maar voor de trouwe lezer: mijn excuses voor mijn ontrouwe postgedrag. Ik blijf wel blogs schrijven, tijd en energie vinden is een grotere opgave dan ik had verwacht.

Zoals al een aantal posts aangegeven: ik was druk bezig met de verhuizing voorbereiden. Hierdoor had ik bijna geen tijd meer om echt een hele dag in de bus te bouwen. Daarom was ik begonnen om veel afwerk materialen vast te zagen, buigen, lakken, bouwen, etc. Alle wanden moeten met hout bekleedt worden (beton wordt te zwaar), en de bus is een hoop behalve vierkant. Gelukkig heb ik naast mijn veterstrikdiploma ook mijn figuurzaag brevet, klieder bewijs en lak oorkonde. Mede door het thuiswerken kon ik steeds een uurtje mee pakken voor een nieuw laagje lak, een plank perfect uitzagen en afronden, noem het maar op. Ik had nog twee grote platen triplex staan, en die moesten in Thea passen ivm de verhuizing. Op het moment van schrijven ligt er een puzzel van 30 stukken hout klaar voor de inbouw.

De verhuizing zelf vrat de rest van de tijd: alles in dozen, opschrijven waar wat heen moet, mensen regelen en toen: Corona. Vrienden weer afbellen, volmachten bij notarissen, maar vooral geen klusspullen meer kunnen kopen. Zowel voorbereidend materiaal voor het huis, als spullen voor de bus. Als klap op de vuurpijl begon de elleboog te irriteren…

De volgende dag stond deze op standje zwanger. Nou lijkt het hebben van drie armen heel handig (vooral bij solderen kom ik vaak wat armen en een voet tekort), de kledingkeuze wordt wel extreem beperkt. Tijdens het ontbijt zwelde de onderarm tot formaat struisvogelei: waren het niet twee extra armen? Afijn: toch maar langs de huisarts voor een morning after pil. De dag van de verhuizing zelf: ook de bovenarm en schouder in stand zwanger en op voor nog zwaardere pillen. Ten strengste verboden om iets te tillen, verplaatsen, klussen, of schoon te maken. Ik heb die dag gevoeld hoe het is om Sultan te zijn: een heel leger aan familie heeft het toch in een dag voor elkaar kunnen krijgen! En Thea? Geen stap verder…

Gelukkig is de arm weer "normaal", en mag ik langzaam weer wat gaan doen. Senior had nog een kleine verrassing: de oude gek had een compleet frame gelast voor de nieuwe fauteuil. De oude stoel moesten we een aantal mechanismen van recyclen: de originele geleiders waren nodig. De operatie moest dus in één dag: ik ben zelf iets groter dan Wesley Sneijder, staand rijden was dan ook geen optie.

Op het moment dat de slijpschijf de stoel raakt gaat de hartslag en bloeddruk toch een standje hoger. Het is alsof je je kind mishandeld. En wanneer er iets fout gaat kost het heel erg veel geld. Stoelen voor een T3 zijn slecht te krijgen, duur, en vaak van slechte kwaliteit. Alles was gelukkig in de puntjes voorbereid, en uiteindelijk past het ook nog! Het enige probleem: de stoel kan nog naar voor- en achter schuiven. Het lock mechanisme hebben we niet over kunnen zetten helaas. Dit betekent dat we toch ergens iets creatiefs moeten maken, maar door de vrij hoge frictie is de bus prima te rijden. Foto's komen nog!

Overigens begint Thea na een lange rit steeds meer naar warme olie te ruiken. Voor de goede orde: mij hoor je er niet over klagen, en snuif vrolijk de dampen op. Het zal vast niet heel goed voor me zijn, maar dit is iets waar ik niet allergisch voor ben (lees: hooikoorts). Ik zie langzaam maar zeker een aantal keringen serieus gaan zweten, met af en toe kleine zwarte druppels onder de bus. De portemonnee huilt al.. Thea wordt toch niet incontinent?...


P.s. Wanneer eenmaal één bus hebt, ontstaat er snel een nest... Meet junior!


Meer foto's / project updates? volg ons @instagram! https://www.instagram.com/thea_komt_ooit/

Busbouw Update #11, Het regent zonnestralen

Door TunderNerd op woensdag 25 maart 2020 12:30 - Reacties (8)
Categorie: busbouw, Views: 3.772

Disclaimer & voorwoord

Ik ben een ontzettende fan van zwarte humor, vergeef mij. Weet dat ik de corona crisis zeer hoog opneem, en zelf in volle quarantaine zit. Ik vraag jullie allemaal hetzelfde te doen, en op elkaar te letten!

Het volgende stuk is uitvoerig gescand op virussen. Om onderlinge besmetting te voorkomen vraag ik jullie om anderhalf regel afstand te houden van andere lezers. Vergeet niet de cache te desinfecteren, en deel geen cookies!

De bus! Daar komen jullie voor, en niet om alle andere randverschijnselen die uit mijn pen rollen. Ik heb sinds februari niks meer gepost; Excuses daarvoor. De reden? Eerst een lange wintersport, en daarna stond Thea (weer) bij de spuiter. De oude verf kwam er half af zitten, maar wederom heeft de spuiter het perfect hersteld. Laten we zeggen dat ze in de rui is, en het wintervachtje her en der loslaat. Ik hoop niet dat dit een jaarlijks verschijnsel wordt; een hondentrimmer is een stuk goedkoper.
Nu ze weer voor de deur staat (en we zo veel slecht weer hebben gehad), heb ik toch de tijd en ruimte gevonden om een aantal zaken op orde te stellen. Om te beginnen: de vloer! 17 en 18 april zou ik een toernooi hebben gehad (en die is dus afgelast), en daar stond een mijlpaal. Ik speel kanopolo (ja, lees dat maar nog een keer) wat betekent "een enorme hoeveelheid natte meuk". Als ik de bus wil gebruiken wil ik hem natuurlijk niet beschadigen/ laten roesten. Er moest iets op de vloer komen: geluidsisolatie, thermische isolatie, en daar overheen de ondervloer zelf. De isolatie is niet dragend, dus hier moet een lattenbodem constructie omheen. De latten zelf moeten weer dusdanig behandeld zijn dat ze tegen water kunnen: alles om roest en schimpie uit de bus te houden. Langs de randen voldoende ruimte om kabels weg te stoppen, en bij de schuifdeur een drempel zodat er geen vocht onder kan trekken. Ik ben stiekem best trots op het resultaat, hier een foto: (op Insta staat natuurlijk meer)Stroom! Het zonnepaneel is binnengekomen en succesvol getest (lees: ik heb even de spanning na gemeten, maar geen idee hoeveel stroom die geeft). Na lang wikken en wegen toch maar besloten om een fatsoenlijke omvormer te kopen in plaats van China's best. Brand in de bus mag enkel in de koelkast. Ook is het zonnepaneel maar 80 Watt (lees, Chinese 80 Watt, in het echt watt minder), om toch de nodige energie te winnen wil ik een MPPT omvormer, die ook nog 2 accu's parallel kan opladen (op verschillende spanningen). Wat MPPT is?

MPPT staat voor Maximum Power Point Tracking: het zo belasten van het paneel dat dit het maximum vermogen levert. Zonnepanelen zijn elektrisch gezien nogal ondingen: als je de spanning ten opzichte van de stroom uitzet in een grafiek ziet dat er als volgt uit:Om stroom uit een paneel te winnen belast je het paneel, er gaat een stroom lopen en dus ook de spanning naar beneden. Er zit ergens een optima in het vermogen: P(vermogen) = U(spanning) * I (stroom). De inverter zal het paneel wisselend belasten om zo de ideale Stroom-Spanning verhouding te vinden om een maximaal vermogen te halen. Afhankelijk van de zonne instraling veranderen deze getallen (mocht je willen weten wat de instraling is? Hier een pracht link! instraling nederland ). Hou voor mijn set-up ergens tussen de 20 en 14 volt aan: onthoud deze getallen! Tot zover de "ingang strap".

Aan de uitgang wil je de accu laden afhankelijk van het type. Hier kan ik hele verhalen over schrijven en misschien ga ik dat nog wel (quarantaine verveling incoming!). Voor nu: elk type accu heeft zijn eigen laadspanning. Voor mij is dit huishoudaccu 14,7(!) volt, startaccu 13,7. Overladen van een accu geeft warmte ontwikkeling, overmatige slijtage, en mogelijke vorming van waterstofgas / zuurstof door verkoking water. Lees: dit willen we niet. Uitleg: waterstof + zuurstof + vonk = Boem + Tatuu + Sad Puppy.

Voor de oplettende lezer: er is nu een probleem! De ingangstrap geeft een andere spanning dan de lader kant nodig zou hebben: hier komt een DC - DC converter om de hoek kijken: de spanning wordt omgezet in de gewenste spanning voor het laden. Een IC regelt dat de juiste hoeveelheid stroom wordt omgezet in de juiste spanning. Zie hier: de werking van een MPPT tracker!
Nu is de vraag: maar wat doet een inverter zonder MPPT? Heel simpel: bepaal welke spanning de batterij nodig heeft, en belast vervolgens het zonnepaneel zodat de gewenste laadspanning wordt bereikt. Hij houdt geen rekening met de karakteristiek zonnepaneel, en "verspilt" hier dus energie mee (P=U*I, reken het zelf maar is uit m.b.v. grafiek 1).

Terug naar de bus! Ik heb een prachtige Votronic MPPT tracker gekocht, samen met een bak kabels, hoofdschakelaars. Accu's had ik al. Tijd voor wat huisvlijt! We willen alles zo licht mogelijk bouwen: elke kilo moet ook de berg op. Van daaruit bouw ik zo veel mogelijk met triplex. Ik heb nog houtlak staan wat het volgende resultaat gaf:
Zelf ben ik er erg over het resultaat te spreken! Sterker nog: grote kans dat er meer in deze kleur gaat komen. De stroom hoofd voorzieningen zijn nu officieel af! Volgende blog zal wat minder technisch zijn en wat meer afwerking gericht. Ik beloof jullie allemaal in een week weer van leesvoer te voorzien in deze barre tijden. Doordat ik alle materialen al in huis had ben ik enorm opgeschoten, en het resultaat is fantastisch… Sneak preview? Hierr

Stay safe!

Tunder

Busbouw Update #10; Beter laat dan ooit

Door TunderNerd op vrijdag 7 februari 2020 14:08 - Reacties (8)
Categorie: busbouw, Views: 4.341

Het is weer de hoogste tijd om een blog te posten. Ik bedoel, op dit moment komt de NS nog frequenter. Het is de nodige chaos in huize Tunder, maar ook het licht aan het eind van de tunnel is in zicht. Wat er allemaal aan de hand is?

First of all: het weer. Er is zoveel regen geweest, sociale verplichtingen, en natuurlijk het huis dat de verkoop in ging. Vooral dat laatste vrat tijd: het is me daar een partij werk om alles strak te krijgen! Als elektronicus heb ik een partij meuk waar je helemaal eng van wordt (die overigens reeds professioneel weggemoffeld is op zolder). En dan nog her en der schilderen, plantje hier, nieuwe spiegel daar. Afijn, het is allemaal gelukt! Iedereen heeft het overleefd, en het bod is geaccepteerd. Tunder gaat officieel verhuizen.

Maar, wat is er dan wel gelukt? Er was van alles besteld: flexibele zonnepaneel, omvormer + batterij lader, en de huishoudbatterij zelf. Maar ook de zekeringenkast, hoofdschakelaar: ik was helemaal klaar om een schokkende stap te maken. Echter hebben de Chinese vriendjes vakkundig mijn bestellingen geannuleerd. Tot zo ver het paneel en de omvormer. Dit is dubbel @#$%^&* aangezien de maatvoering nogal “problematisch” is. Ik heb eigenlijk 3 plekken waar panelen kunnen:
  • Voorop; 65 x 118. Vol in het zicht. LELIJK! Willen we niet. Wel de grootste oppervlakte
  • Achter Dakraam, middenin; 66,5 x 50. Ideaal, maar relatief klein
  • Achterop; 96 x 50,5. Loopt niet helemaal recht, maar ideale plek en lekker groot!
Nu zijn bijna alle panelen te groot: de breedte is vaak 54 cm, en dat kan ik niet kwijt! Zie bijvoorbeeld dit prachtmodel (nee, ik heb geen aandelen): een leuk panneeltje

Je begrijpt het al: ik zie het niet echt zonnig meer in. Ik wacht nog op stralend goed nieuws, maar op dit moment zit ik zon-der. Vooral een hoog rendement paneel voor achter staat fier op mijn verlanglijstje.
Om de pijn wat te verzachten: De batterij is wel aangekomen. Een kleine 52 Ah 12 volt, AGM jongen die precies onder de bijrijders stoel past. Bekabeling, here we come! Jammer dat we er nog helemaal NIKS mee kunnen. Bah.

Verlichting?! Verlichting! De standaard lampjes in de zijkant, die je normaal de bijrijder gebruikt om de bestuurder te verblinden, heb ik ook omgezet naar LED’s. Achterin is nu precies genoeg licht om je ‘s avonds details te kunnen onderscheiden. Een lampje wisselen klinkt misschien kinderspel ( en dat zou het ook moeten zijn), de kabels zijn allemaal zo verrot dat er geen contact goed te krijgen is. Plug en Pray is hier uitgevonden. Ik ben van plan om deze kabels nog “even opnieuw te trekken”, aangezien de plaatselijke disco jaloers is op mijn knipperinstallatie. Voor in het dashboard heb ik ook LED’s binnen, gezamenlijk met een nieuwe blower. De huidige verlichting is dusdanig zwak dat ik het plan had om braille op de snelheidsmeter te plaatsen. Gelukkig gaat Thea net aan 100, en is elke snelheidsboete een prestatie op zich.

Maar Tunder, wat een verhaal vol wrok, is er dan helemaal niks succesvol en leuk afgesloten?
Nou, daar wilde ik mee eindigen. Maar aangezien jullie allemaal zo aan het zeuren zijn… Thea’s eerste tripje is een feit!
Of ik mee wilde een groep begeleiden om op de Belgische rivieren te kajakken. Er was eigenlijk begeleiding te kort, en de aanwezige maakten een gezellige groep. Natuurlijk kan ik op dat soort momenten enorm goed NEE zeggen, zeker met het werk aan het huis / bus nog voor de boeg. Iets te laat realiseerde ik mij dat ik mijn auto toch echt had verkocht, en mijn maatje waarmee ik zou rijden geen vervoer had. Conclusie: Thea moest aan de bak. Het moest er een keer van komen… Spannend? JA!

Ze heeft me 2 keer laten staan, beide het zelfde probleem & goed op te lossen. Maar toch… Om er nu 800 km bij te gaan zetten? Durf ik dat aan? Er is al ja gezegd, dus heb ik een keuze? Dan maar zo goed mogelijk voorbereiden op mogelijke problemen. Als zijnde bedreiging heb ik de volledig gevulde gereedschapskist in de bus gezet; het gaat mij niet gebeuren dat ik spullen mis. Ook de oude originele matrassen van zolder gehaald en in de achterbak gegooid. Mochten we stil vallen, hebben we in ieder geval 2 bedden in de bus. Slaapzakje er bij, eten en drinken: ik zou 2 dagen in Thea kunnen bivakkeren mocht er echt iets fout gaan: tijd zat voor de hulptroepen om te arriveren. Of ik niet gewoon een lidmaatschap op de ANWB had kunnen nemen? Perhaps…

Bepakt en bezakt rijden we die ochtend weg. Thea heeft het koud en drinkt dorstig extra diesel uit de choke. Wij hebben het ook koud, maar diesel drinken leek ons niet het goede remedie. We komen al snel voorbij het punt waar ze er voor het eerst mee stopte. Maar niet vandaag! De choke is inmiddels dicht, en we bidden voor elk beetje warmte dat de kachel ons schenkt. Buiten is het 3 graden, binnen krijgen we het niet warmer dan 16. Het belang van thermische isolatie is mij duidelijker dan ooit geworden. Toch spint ze vrolijk de A2 af naar beneden. En nog voor ik er erg in heb rijden we onder in Limburg. O god heuvels…

De eerste glooiing ontstaat. Ik vraag mij af wat er sneller stijgt; onze hoogte of mijn bloeddruk. Vol gas wordt de eerste berg bedwongen zonder een centje pijn. Nog steeds rijden we 90, het oude Audi blok roffelt er net zo vrolijk op los als voor de klim. 1-0. Yet another 20 to go. Na een kwartier beginnen ook de waarschuwingsborden, of zoals ik ze voel, de bedreigingsborden. “ 5%”, “8%”. De borden waar ik als automobilist nauwelijks naar keek, laat staan bij stil stond, gaven me nu de angst om daadwerkelijk stil te komen staan. Gelukkig komt de bijrijder met geruststellende woorden “Ik weet nog wel het oude campertje van Jos. Die hebben we nog omhoog moeten duwen! Mooi was dat man, en wat een tijden”. Precies wat ik nodig had. Thanks.

Ook de heuvels in de Ardennen vormen geen noemenswaardig probleem. Eenmaal vallen we terug naar de 70 km/h, maar Thea geeft geen kink en drinkt zich rustig door de reis heen. Een op twaalf om precies te zijn, toch een verschil met de vorige diesel (een op twintig). Als bewijs voor het succesvolle aankomen heb ik het volgende plaatje geschoten: (nee, dit is niet mijn boot!)Binnen het weekend heb ik toch enkele klachten over Thea mogen ontvangen. Waarom precies? Daar volgende keer meer informatie!

Als laatste voor ik het vergeet; de prijsvraag! Het viel mij op hoe ondankbaar jullie allemaal zijn. Leg ik zo een mooi kado, een heus stukje Thea, is het vooruitzicht. Krijg ik opmerkingen als “ik zou Thea graag een keertje komen bezoeken, maar ik zou niet weten wat ik met t stukje metaal zou moeten”. Mij lijkt dit overduidelijk, maargoed. Dan niet he!

Zonder dollen, ik heb mij uitstekend vermaakt met alle oplossingen, thanks!

Als laatste: door een welverdiende vakantie zal de volgende blog weer 3 weken duren. Maar dan is er wel heel veel gebeurd!

Tunder

Alvast sneak previews voor de volgende blog ontvangen? Of zo een enorm fan dat elk fotomateriaal gewenst is?! Doet eens volgen! www.instagram.com/thea_komt_ooit

Busbouw Update #9; Harder dan ik hebben kan

Door TunderNerd op maandag 13 januari 2020 15:35 - Reacties (16)
Categorie: busbouw, Views: 4.698

Het is buiten ongelofelijk bagger weer. Binnen zit ik te balen: ik wil knutselen! Door de weeks zit ik braaf achter een computer prachtige code te kloppen, dan is niks lekkerder om even de handjes uit de mouwen te steken. Met een pracht doel in je achterhoofd: vakantie, vrijheid! En elk ritje een enorme smile op mijn bakkes. Zo’n oude dame zonder stuurbekrachtiging, zonder camera’s, en een lucht van heb ik jouw daar, het is een beleving.

Er zijn weer een shitload aan spullen besteld. Een deel ga ik nog lekker niet vertellen, maar licht en geluid; Daar draait het allemaal om. Ondertussen is het wel duidelijk dat ik een zeikerd ben qua geluid, en dat een T3 stiekem best wel wat leven maakt (en dan bedoelen we niet de radio). Speaking of: deze is er uit! Natuurlijk had ik honderd en één ideeën over een Pi met alles erop en eraan, prachtige self-build klasse D versterkers. Helaas zit er maar 24 uur in een dag en ben ik genoodzaakt om daar zo’n 8 van te slapen. Dan zijn er ook 8 voor de baas, een paar voor reizen, ik schijn soms te moeten eten. Anyhow: choose your battles. Ik heb een relatief simpele Pioneer versterker met aux en bluetooth erin geknald. De Pi kan er later altijd nog aan.
Fun fact, de versterker heeft Karaoke functie. Je sluit er een microfoon op aan, en hij filtert de stemmen er uit. Teminste, hij doet zijn best. Het geeft her en der wat vreemde effecten, maar dat mag de pret niet drukken! We hebben het heel even uitgeprobeerd. Mochten we in de toekomst ooit last van ongedierte krijgen: weapons set and are ready for deployment.

Het middenschot zit me al een paar maanden letterlijk en figuurlijk in de weg. De knoop is doorgehakt, hij moet eruit. Slijpen is helaas geen optie: spetters op het toch al dunne en moeilijk verkrijgbare ruitje zou desastreus zijn. De decoupeerzaag mocht zijn tanden laten zien (samen met het kunstgebit van Senior)! We zijn beide voorzien van behoorlijk goed gereedschap: een trekje wat in de familie zit. Ik trek vier de stekker van mijn vaders zaag uit de knoop en prop hem in de stekkerdoos. Vol goede moed beginnen we….

Probleem, we hebben toch een te klein zaagje. Size does matter. Wanneer je zaagblad in ingetrokken stand niet over het gehele te zagen object valt, zal de deco enorm gaan stuiteren. De bouwmarkt zit om de hoek, Fixed. Dat ging iets te makkelijk, niet?

Volgende uitdaging: Het eerste zaagje wordt snoei en snoei heet. Thea is harder dan ik hebben kan... De snij olie kookt op het blaadje. We kunnen niet vol gas geven aangezien het stuiteren van de Deco op de loer ligt. Ook is Thea een pittige tegenstander. De dikte plaat is onvoorstelbaar, hier kunnen de Chinezen nog wat van leren! Ik snap nu ook waarom ze zo zwaar is, ze heeft gewoon zware botten…

2 zaagsnedes van 75 centimeters worden een gevecht van 2 uur… In de 2 uur zijn er een aantal krachttermen voorbij gekomen die de bond tegen vloeken waarschijnlijk niet kan waarderen. But we nailed it! Ze is officieel 3 kilo afgevallen!De bestuurdersstoel is niet helemaal meer van topkwaliteit. Om het subtiel uit te drukken: er zitten wat gaatjes in. Minder subtiel: het is een wonder dat het nog ongeveer in elkaar zit. Nog minder subtiel: bij elk ritje moet je een veer uit je reet trekken (en dat is geen compliment). Nu de stoelen eindelijk los zijn en het middenschot er uit is, zou het omzetten zo gedaan moeten zijn. Je begrijpt zelf al, wanneer er in deze blog serie “zou moeten zijn” staat, dan beloofd het weer ellende.

En inderdaad. Ik heb 2 stoelen voor een schijt prijsje gekocht, maar de belangrijkste, mijn stoel, lijkt niet te passen. Om dit passend te krijgen moeten we de huidige stoel uit elkaar slijpen, custom staalwerk lassen, en dat vervolgens onder de nieuwe stoel Duct-tapen. Senior heeft zich weder opgeworpen als helpende hand hiervoor, ik kan nog steeds niet lassen. Wat moesten we zonder die man?!

Als laatst: het raampje bij de keuken heeft wat lek activiteiten vertoont. Met geladen kitspuit ben ik dit te lijf gegaan, en afgelopen 3 weken is ze netjes droog de dagen en nachten door gekomen. Wij zijn als ouders natuurlijk enorm trots, en daarom heeft ze een extra stuk winterjas gekregen. Nu ook de lange want zo goed als af is qua thermische isolatie kunnen we beginnen aan de eerste houten zijpanelen! Hier moet ik nog wel het een en ander aan designen. Ook ga ik dan een paar holle ruimtes creëren die ik eigenlijk wil opvullen met geluid / warmte isolatie. Steen/ glaswol is geen optie: bij enig condens zuigt dit zich vol met alle gevolgen van dien. Ideeën zijn altijd welkom.

Om te eindigen met een klapperrrr: er is nu een stuk uit Thea gezaagd. Jullie leven allemaal zo ontzettend met haar mee, laten we een prijsvraag doen en maak kans op een echt stukje Thea!

Dit staat helemaal los van het feit dat ik te lui ben om naar de vuilstort te gaan

Stuur een PM met het antwoord op de volgende vraag, en win een echt stukje Thea! Per post verstuurd of in overleg door Thea zelf gebracht/ op te halen. Het kan allemaal. De vraag luidt:

Wat is de vliegsnelheid van een onbeladen zwaluw?.

Cheers!

Tunder


P.s. Instagram! Instagram! Thea heeft een Instagram! Vraag niet hoe het kan! Maar volg haar dan! Op Instagram! www.instagram.com/thea_komt_ooit

Busbouw Update #8; Kopen Kopen Kopen!

Door TunderNerd op maandag 30 december 2019 13:01 - Reacties (14)
Categorie: busbouw, Views: 4.540

De afgelopen kerstdagen was ik drukker met dingen opeten, dan dingen fixen. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat u met mij mee deed, afijn: vandaar uw vertraging. Nu half Nederland (inclusief ikzelf) met een hoog zwanger buikje op de bank ligt, is het tijd om het een en ander voor jullie op papier te zetten.

Een stukje historie: de T3 is gebouwd van 1979 tot 1990. 2 kleine uitzonderingen: in Oostenrijk is tot 1992 doorgegaan met de productie. In Zuid-Afrika maakten ze het helemaal bont: tot 2003 rolde er dit “oude” busje gloednieuw van de band. Gaande de productie zijn er langzaam wat dingen veranderd. Een van de belangrijkste punten: de eerste bussen waren niet verzonken. Dit betekent: op de metalen delen zat geen laagje zink. Nu zinken de bussen eveneens als je ze in het water flikkert, maar daar gaat het niet om. Deze hele inleiding eindigd in de roestduivel. Een verzonken bus heeft veel minder last van roestvorming. Voor mij de grootste reden om een late 88-er te kopen. Zo weet ik zeker dat ik een verzonken bus heb, en zou ik dus minder roest moeten hebben.

Her en der heeft Thea wel een plekje, tot serieuze plek. Iets wat mij vrij direct opviel: in de voor cabine ligt een rubberen mat. Als hier water onder komt kan het niet meer weg. Een kleine lakbeschadiging geeft direct het startpunt voor roest. Het is dan ook een bekende plek van dit type, en dient goed in de gaten te worden gehouden. Thea was hier flink aangetast, ik durfde er niet meer met het volle gewicht op te gaan staan. Reden voor een externe ingreep! Ze heeft een weekje mogen logeren bij een teammaatje die verdacht goed auto’s spuit, last, en streelt.

Het is wat gek om opeens geen oranje kasteel voor je huis te hebben staan. Haar “ uitje” bij de schoonheidsspecialist kreeg bij het vinden van een 2e gat (u leest dit goed, gat) meer weg van een plastisch chirurgische ingreep, toen deze ook moest worden gelast. Maarrrr, alles dicht en gespoten, Thea kan weer even mee! Wel meldde ze dat dit bezoek zo goed was bevallen dat ze snel nog een keer terug wil (ja, het is en blijft een dure hobby). De vernieuwde instap:
Vorige blog heb ik een heel stuk over de indeling getikt en getekend. Iemand maakte terecht de opmerking “koop een kachel!”. Surprise! Ik heb een kachel gekocht. Natuurlijk niet een off the shelf die het gewoon doet. Dat zou saai zijn; Je bent tweaker of je bent het niet! Via BVA kwam ik een echte webasto Diesel kachel tegen, en deze staat nu te wachten op zijn installatie. Ik ben reeds naar een inbouwer gegaan, en enigszins geschrokken van de prijs. De kachels zelf zijn nieuw ernstig duur (reken op 1500 euro), inbouwen kost je zeker 700,- ekkies. Zoals ik al zei, het is en blijft een dure hobby. Ik twijfel of ik het zelf ga doen, of de kerstbonus investeer. Ik ben een electra jongetje, en diesel wil ik liever niet mee etteren. Het schijnt brandbaar te zijn, ofzo.

Ondertussen is de geluidsdemping over het motorcompartiment aangebracht. Dat waren die gekke rubberen matten. Installatie is zwaar werk doordat ze enorm stug zijnHet verschil is oorverdovend (maar dan dus niet, afijn, je snapt het). Opeens kan ik voor weer mijn eigen gedachte horen! Wel valt direct de matige kwaliteit muziek op, en ook de blower voor is er niet helemaal meer mee eens. Bij lagere toeren begint het lager te piepen: niet heel gewenst als je een reis plant van zo een 6 uur. Een andere blower is besteld, al wordt het uit- en inbouwen een enorm gevecht. Het hele dashboard moet er dan uit. Ik ben er wat bangig voor. Voor de geïnteresseerde: Trek is een bus uit elkaar


Qua matige kwaliteit muziek: bij de aankoop van Thea zat er een prachtige CD in: Golden Earing - Naked Truth. Op dit moment heeft de radio nog nooit een andere CD gezien, ik heb slechts Spotify (en dat schijn je niet op CD te kunnen krijgen). Het geluid is ook niet om over naar huis te schrijven, dus de versterker gaat plaats maken voor iets met bluetooth + USB + Aux. De speakers zijn al uitgezocht: de Rockford R1525X2 schijnen behoorlijk goed te zijn. Ik hou mij aanbevolen voor aankooptips! (13 cm!). Er wordt nog getwijfeld over een Sub onder de bijrijdersstoel, Shake it babe!

Die bijrijdersstoel zit er as-we-speak niet in, eerst het schot tussen de bestuurders en achterbank uitzagen. Dit is het laatste puntje slopen (wat we ergens deze week verwachten), en dan begint het leukste deel: bouwen! Wel begint de vrouw te klagen over het gebrek aan een 2e voorstoel. Ik vond het al zo rustig voorin…

Volgende week echt beginnen met bouwen, als dat maar goed gaat.... Senior staat in ieder geval ook al te trappelen!

Cheers!

Tunder

P.s. Meer foto’s van Thea? Zie d’r shinen op haar. https://www.instagram.com/Thea_Komt_Ooit/[url]Instagram[/url]
Waarom? Makkelijker foto's posten voor ons, meer updates voor jullie.